Ordfører Mette Haugholts tale - Nordagutu Stasjon 5. august 2017

mette-nordagutu_resize.jpg - Klikk for stort bilde

Jeg vil - på vegne av arrangementskomiteen ønske alle velkommen til Nordagutu Stasjon i dag. Her vil det bli mye aktivitet og mye moro i løpet av dagen - ikke minst når sommertoget kommer klokka ti på halv ett.

Publisert av Anneli Stenman. Sist endret 09.08.2017

Her har det blitt pyntet, ryddet og rigga i stand av flinke dugnadsfolk til den store folkefesten vi skal ha i dag, det er imponerende hva dere har fått i stand og ikke minst skiftetraktoren ved Torget. Gratulerer!

Vi vil få et lite innblikk i noe av det som kjennetegner kommunen vår og i dag tenker jeg at det er frukt, jernbane og kultur som skal stå i fokus.

Som dere veit feirer vi at Bratsbergbanen er 100 år i år. Dette har blitt markert i flere omganger gjennom året, og mer skal skje til høsten. Det blir Breispora vandring langs Kullhusbanen den 19.9 og da er bare å møte opp!

At NRK også valgte å satse på sommertoget i år, passet jo sånn sett veldig bra inn i vår jubileumsmarkering. Det var stas at vi fikk til en stopp her i dag. Det er mange som skal ha æren for at dette kom i stand, men godt samarbeid og mye pågang fra flere har vel vært noe av årsaken til at de valgte oss.

Vi har mye å være stolte av i bygda og dette ønsker vi å vise fram både på TV og for alle dere som har møtt fram her i dag.

På en dag som denne har jeg lyst til å vise fram ordførerkjedet som jeg er så heldig å få lov til å bære i slike anledninger.

Både kommunevåpenet med epletreet og bruene våre - er symboler som jeg ofte trekker fram når jeg skal fortelle om kommunen. Det er også mange andre flotte symboler i dette kjedet, både om Myllarguten, bunadsform og håndtverk, kulturlandskapet, teglsteinsproduksjon og grunnprofilen i middelalderkirkene våre med hjertesymbol fra begge altertavlene - for å nevne noen - og for ikke å glemme kjedeformen som symboliserer et slep i vassdraget vårt. Arnt Darrud som har laget det, har gitt hele kjedet symbolikk fra kommunen vår!

Som kjent ligger de klimatiske forholdene godt til rette for frukt- og bærproduksjon her i Sauherad, og dette kan dere her i dag få mere innblikk i ved å gå rundt å snakke med de som står ved bodene.

Bø er den kommunen i Telemark som har høyest inntekt fra jordbruket, med Sauherad som en god nummer 2 med hele 122,3 millioner i produksjonsinntekter i 2015. Når vi ser på netto verdiskapning er Sauherad klart størst i Telemark - hele 67,5 millioner kr totalt - dette sier mye om hvor viktig jordbruket er for kommunen vår.

En ting er jordbruket, men det som også har hatt stor betydning for Sauherad er jernbanen og arbeidsplassene den har generert opp gjennom de siste 100 årene. Arbeidsplasser har alltid vært - og kommer alltid til å være, viktig for bosettinga i et område.

Det er vanskelig å tenke seg til hvor mange som var tilknytta utbygginga her for 100 år siden, men også i dag er det en betydelig arbeidsplass med sine 30 ansatte på, og i tilknytning til stasjonen. For å få bygd Bratsbergbanen måtte de først bygge Kullhusbanen - slik at de fikk frakta materiell opp hit fra elva.

Dette krevde mange arbeidsfolk og ga arbeidsplasser og muligheter for å fortsette å bo her, i motsetning til i andre bygdesamfunn, hvor mange utvandret til Amerika pga dårlige kår. Dette vil vi også få dramatisert her i dag.

Tenk at i Sauherad hadde vi hele 6 stasjoner i drift fram til 1984. Vi har 8 tuneller og 5 bruer i kommunen og brua over Hjuksa er vel den mest kjente - den er hele 64 meter høy og regnes for å være et av landets største ingeniørkunstverk.

Vi har jo også Sørlandsbanen gjennom hele kommunen vår - den har vel vært med på å gjøre Nordagutu kjent ellers i landet. Et viktig knutepunkt mellom de to banene som fortsatt har stor betydning - og meg fortalt er dette den eneste stasjonen mellom Oslo og Kristiansand som fortsatt har døgnbemanning!

Sørlandsbanen betyr at det er fullt mulig å bo i Sauherad og pendle til Oslo - bare 1 t og 52 min til hovedstaden, men dere - det er ikke lenger fra hovedstaden og hit til Sauherad. Det går tog annenhver time og da er det fullt mulig for Oslofolk å ta en dagstur til Sauherad for å se og oppleve alt det flotte vi har å tilby her.

Utvikling av kollektivknutepunkt har vært viktig i alle år og vil fortsatt være det i framtida. Velforeningen her har en veldig flott stedsutviklingsplan som de jobber målretta med.

Klima- og miljøfokuset viser at tog og kollektivtransport er riktig satsing, og når vi hører at det passerer ca 10 godstog her i døgnet som tilsvarer ca 300 trailere på norske veier, skjønner vi litt av rekkevidden for togets betydning.

Jeg håper at dere vil benytte dagen til å se dere om og snakke med både fruktbønder, jernbaneveteraner og aktive som er her i dag - og at vi får en hyggelig dag sammen.

Målsettinga med dagen er å skape en folkefest hvor vi ønsker å synliggjøre mye av det vi har i kommunen og at dette er med på å gjøre oss enda stoltere over det vi har, og så veit jeg at turistnæringa er veldig flinke til å bruke dette for alt det er verdt, for å trekke turister til kommunen vår som igjen gir klingende mynt i kassene.

Men, gjennom denne dagen vil vi bli minnet på at vi bør se oss om selv også - her er det aktivitet og tilbud også for oss som bor her. Vi behøver ikke reise langt avgårde på ferie for å få fine opplevelser - vi har de her rett utenfor stuedøra - og derfor er det også viktig at næringsliv, bygdelag og velforeninger samarbeider om «å gjøre liv laga» for alle!