Kulturprisvinner 2017

Kulturprisvinner 2017 (Andreas Soltvedt, Varden) - Klikk for stort bilde Andreas Soltvedt, Varden

Ildsjelene bak Kartfestivalen mottok søndag Sauherad kommunes kulturpris for 2017

Bjørn Thore Andreassen, Øyvind Dahle, Jo Henning Kåsin og Eva Rismo ble hedret for tolv års festivalinnsats under utdelingen av Kulturprisen for 2017.

Markeringen skjedde på Akkerhaugen Rockssamfunn søndag 26.mars.

Ordførerens tale til prisvinnerne:

Det er flott at dere - alle venner av Kartfestivalen - kommer hit til Akkerhaugen Rocksamfunn i dag for å hedre de 4 gründerne av festivalen. Som kanskje de fleste vet, deler vi ut Sauherad Kommune`s kulturpris på vårt siste kommunestyre før jul hvert år. I år har vi fremskyndet utdelingen av årets kulturpris for 2017 pga Bjørn Thore`s sykdom. Lederne av Kartfestivalen har vært nominert to ganger tidligere, så i år mente utvalget for Oppvekst, kultur og integrering at dere var opplagte kandidater for årets kulturpris. Jeg var å besøkte Bjørn Thore og Sigrid forrige søndag og vi ble da enige om at det passet å dele ut prisen allerede i dag.

De tre gutta er levende opptatt av musikken de liker og vi har alle blitt imponert over hva de har klart å skape på Gvarv - etterhvert også med god hjelp av Eva. Festivalen har utviklet seg siden den første gang ble arrangert i 2005. Profilen har vært viktig - med sin egen musikkstil og på en måte, som ikke er likt noe annet.

Med profilering som verdens første hel-økologiske rockefestival bidrar de på en fremragende måte å profilere sentrale verdier for Sauherad og regionen. Kartfestivalen motiverer til et bredt kulturelt engasjement på en helt unik måte. Den viser hvordan ildsjeler med et gjennomtenkt og verdiforankret engasjement kan spre en levende kultur av stor verdi for mange.

Kartfestivalen profilerer også profesjonalitet i sin håndtering av artister på lokalt, nasjonalt og internasjonalt plan - på en måte som er verdifullt for kommunens omdømme. Dette har stor kulturell verdi i bred forstand.

Dere har hatt en bevissthet i forhold til musikkvalget, og har introdusert publikum for musikk som mange kanskje ikke har hørt før. Videre har festivalen over tid gitt tusenvis av mennesker anledning til å oppdage nye fremadstormende musikere - samt gamle helter av så stort internasjonal kaliber, at det til tider er litt uvirkelig at de spiller i Farstadparken.

Det har vært viktig at alle skal ha det hyggelig, både arrangører og deltakere - og dere har derfor blitt satt stor pris på som et godt vertskap. Festivalen har hatt en avslappa stemning og med høy kvalitet.

Noe som også kjennetegner festivalen er at den har vært inkluderende i forhold til lokalmiljøet. Her har flere unge lokale talenter fått vist seg fram og dere har hatt et bevisst forhold til det å bruke kortreiste økologiske lokale produkter fra lokalt næringsliv. Det å knytte til seg lokale idrettslag har gitt kjærkomne inntekter via innsatsen de legger ned. Dette har derfor gitt lokalbefolkningen noe den er stolt av å trekke fram, i møte med nye mennesker. Bjørn Thore, Øyvind, Jo Henning og Eva`s smittende engasjement og entusiasme har gjort at hvert år samles en stor og smilende dugnadsgjeng seg og gleder seg til å møtes igjen i Farstadparken for å rigge både opp og ned. Bare det i seg selv bidrar til å samle deler av bygdas befolkning og bygge relasjoner utover det som ellers ville skjedd.

Dette er en festival for alle - både lokale og folk langveis fra, gamle og unge. Mange har satt pris på at det har gått an å ha med ungene også og ikke minst har dere vist oss at det går an å få til til på Gvarv!

Det er selvfølgelig leit at det ikke blir noen festival til sommeren, men vi har stor forståelse for at det er behov for et hvileår slik situasjonen nå er, men jeg tror jeg kan si at på vegne av alle oss her i dag og resten av kartvennene rundt omkring, at vi håper på nye festivaler i framtida.

Med disse ordene ønsker jeg derfor å overrekke årets Kulturpris på kr 10.000, diplom og blomster og retter en stor takk for det dere har gjort for kulturlivet i Sauherad i over 12 år.

Gratulerer!

Publisert av Marte Midttun Lie. Sist endret 27.03.2017